Petua Putihkan Gigi

petua putihkan gigiBanyak artikel di internet yang menulis tentang petua putihkan gigi daripada bahan-bahan semula jadi, bermula dari arang, baking soda, kulit oren, strawberi, kulit pisang, Shiva, cuka balsamic, dan banyak lagi. Adakah benar bahawa bahan-bahan ini boleh memutihkan gigi?

Sebelum menjawab soalan ini, kita perlu tahu mengapa gigi seseorang yang berwarna kuning (tidak putih).

Penyebab Gigi Berwarna Kuning (tidak putih)

* Pergigian dan Kebersihan Mulut
gigi Kebersihan dan mulut Yang Buruk adalah punca gigi kuning utama. Ramai yang berpendapat bahawa gigi kuning boleh menyebabkan pelbagai masalah, manakala kebersihan mulut adalah lebih teruk adalah biang keladi beberapa masalah mulut dan gigi, termasuk sebab-sebab gigi kuning. Tidak rajin memberus gigi dua kali sehari, adalah salah satu punca gigi kuning.

* Memberus Gigi Selepas Makan Gula-gula
Ramai orang merasa kasih sayang dan berhati-hati dengan gigi. Mereka begitu takut terdapat bakteria pada gigi, ramai orang segera berus gigi selepas makan gula-gula. Adakah ia betul? Rupa-rupanya, ia adalah perkara yang salah. Selepas pengunyahan, mulut cenderung untuk menjadi berasid. Pada masa ini gigi meneutralkan mulut dengan mengeluarkan state untuk melindungi enamel gigi.
Jika kita tergesa-gesa untuk memberus gigi anda, kemudian enamel ini akan menjadi sia-sia dan bakteria bebas sebenarnya berkembang. Ia adalah dinasihatkan untuk berus gigi anda sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan gula-gula.

* Ubat Gigi Pemutihan
Bagaimana ubat memutihkan gigi akan membuat gigi anda bertukar menjadi kuning? Nah, ternyata cara kerja gigi pemutihan tidak semudah yang kita fikirkan. Kebanyakannya, bekerja dengan gigi terhakis pemutihan gigi. Dan selalunya, pemutihan gigi yang dituturkan di rumah, tidak berfungsi secara optimum. Sebaliknya peluntur, mereka sebenarnya menghakis gigi, menjadikannya rapuh dan kuning.

* Tabiat Makan
Makanan tertentu dan minuman yang kita makan boleh menjadi punca perubahan warna gigi. Minuman seperti teh, kopi, dan soda mempunyai kesan “pewarna” gigi. Merokok dan mengunyah tembakau juga menyebabkan noda (warna) pada gigi disebabkan oleh pengumpulan nikotin pada gigi. Makanan seperti soto yang mengandungi kunyit juga boleh membuat gigi kekuningan.

* Terlalu kerap Pengambilan Teh Herba
Mengekalkan kelangsingan badan dan kesihatan dengan teh herba menjadi amalan umum hari ini. Badan berasa lebih cergas dan langsing. Tetapi ternyata teh herba ini untuk membawa kesan sampingan yang kurang baik untuk gigi. Mereka yang kerap mengambil teh herba cenderung untuk mempunyai gigi kuning.
Sebagai tindak balas, penyelidik Jepun, seperti yang dilaporkan Dailymail, mencadangkan bahawa pengguna lebih suka teh hijau. Kandungan catechin dalam teh hijau dipercayai menyekat bakteria asid pengeluar pada gigi, supaya gigi kuning lebih mudah dicegah.

* Minuman tenaga
minuman tenaga adalah untuk mengimbangi tenaga dan garam yang hilang semasa senaman, kemudian minuman sukan dilengkapi dengan gula dan asid.
Menurut kajian yang dilakukan di University of Birmingham, mendapati bahawa minuman tenaga mengakis daripada air mineral. bahan-bahan kimia yang terkandung dalam minuman tenaga cenderung untuk melemahkan dan menghakis gigi.

* Merokok
Merokok juga membuat gigi anda kuning dan juga hitam. Kandungan nikotin dalam rokok menyebabkan mulut ke ruang asid, nicotines terikat kepada unsur gigi dan kekal di dinding gigi. Tidak menghairankan bagi mereka yang merokok hampir sukar untuk mempunyai gigi putih.

* Wain putih
Sebahagian daripada anda berfikir bahawa wain merah tidak baik untuk gigi anda, kerana warna merah. Tetapi ternyata wain putih lebih teruk dengan tepat untuk memberi kesan kepada gigi, sebagai wain putih lebih cepat menghakis gigi, “kata Dr Paul Ashley, pengarah institusi kesihatan pergigian, di Universiti College Hospital.

* Kandungan klorin ketika berenang
Hasil kajian yang dijalankan ke atas 500 perenang menyebut bahawa 66% daripada perenang mengalami kerosakan gigi dan gigi menjadi kuning. Ini adalah kerana kandungan klorin yang tinggi dalam kolam air. Klorin memberi kesan pH air yang menyebabkan kandungan asid yang lebih tinggi. Untuk itu, jangan lupa untuk memberus gigi anda selepas berenang.

* Kesan Dadah Mata
Mungkin anda adalah Bingung, apakah obat tetes mata hubungan dengan gigi menjadi kuning. Tetapi ini titis mata telah menjadi salah satu punca gigi kuning. kandungan kimia dalam obat tetes mata menyekat penghasilan air liur. Di mana air liur akan meneutralkan asid di dalam mulut. Kerana jumlah air liur dikurangkan, secara automatik asid di dalam mulut akan meningkat. Di sini, bakteria akan membiak lebih cepat, supaya gigi menjadi kuning.

* Faktor-faktor Natural / Keturunan
Sesetengah orang dicipta dengan gigi kuning. Ia bukan satu penyakit atau hilang upaya. Sebenarnya, sebahagian besar daripada permukaan luar gigi (yang dinamakan e-mel) manusia adalah putih. Tetapi, lapisan asas yang dipanggil “dentin” secara semula jadi adalah kuning.
Dalam beberapa keadaan, enamel tidak baik dentin galian akan menyebabkan warna untuk menjadi jelas, supaya gigi kelihatan kuning. Biasanya sukar untuk menukar warna gigi asli kecuali menggunakan kaedah pemutihan gigi.

* Faktor Penuaan
Kita mesti menerima hakikat bahawa gigi anda bertukar menjadi kuning adalah sebahagian daripada proses penuaan semula jadi. Kita juga perlu perlu berhati-hati dalam menjaga kebersihan. Dalam tempoh tertentu, ejen noda (bahan yang melekat pada permukaan gigi) boleh menyebabkan kuning gigi. Semakin ejen noda melekat pada permukaan luar gigi, semakin warna putih gigi tertutupi dan gigi gear akhirnya ditutup akan kelihatan kuning.

* Diabetes
Penyakit yang satu ini ternyata memberikan kesan gigi kuning, rapuh, goyang walaupun berliang. Malangnya, ramai orang dengan diabetes tidak menyedari bahawa penyakit ini juga memberi kesan kepada keadaan gigi.

* Gigi Rosak
lubang gigi atau gigi yang rosak tisu vaskular dan saraf, boleh menyebabkan perubahan warna gigi menjadi lebih gelap.

Setelah anda tahu apa yang menyebabkan gigi kuning, kita boleh penjagaan gigi kini lebih baik dan mengelakkan perubahan warna gigi.

Persoalannya ialah bagaimana untuk memutihkan gigi yang berwarna kuning atau berwarna?

Gigi adalah Kusam bukan masa lagi. Trend pelunturan untuk membuang Kusam gigi cepat kini semakin popular, dengan pemutihan gigi.

Apakah Gigi pelunturan? Ia adalah penggunaan gigi peluntur untuk membuang kotoran dan mencerahkan gigi.

Bagaimana untuk memutihkan gigi? terdapat dua cara daripada mereka, iaitu :

• Kejuruteraan Luar, penempatan di luar bahan pelunturan gigi, dibahagikan kepada :

a. Laman gigi pelunturan dengan acuan, dilakukan di rumah kira-kira 1 bulan atau 3-6 minggu, terdapat juga 10-14 hari bergantung kepada keadaan,
b. di doktor gigi
c. Kombinasi

• Kejuruteraan Dalaman

Selepas melakukan pemutihan, gigi boleh semula kuning warna / awal?

Ya, kejayaan pelunturan sehingga 90%, selebihnya hidup sehingga 1-4 tahun, bergantung pada:
• perokok atau tidak,
• umur,
• higine Oral.
Elakkan: kopi, teh, atau minuman ringan

Adakah terdapat sebarang kesan sampingan pelunturan gigi?

• sakit gigi, tekak kering / mahu muntah (jika ia berlaku, minum banyak air / susu)
• kerengsaan gusi
• kesan sampingan akan hilang 1-3 hari selepas rawatan

Di mana boleh memutihkan gigi?
doktor berdekatan

Adakah semua orang boleh terluntur gigi?

Tiada umum contraindicated (kerana keadaan fizikalnya) yaitu :
• Wanita hamil (kerana ia meningkatkan kesan muntah);
• kanak-kanak;
• perokok berat (bagi penyakit yang berulang mudah);
• peminum berat (bagi penyakit yang berulang mudah).

Bagaimana gigi rawatan selepas pelunturan?

• mengelakkan makanan yang kuat berwarna contohnya wain, kopi, soda, teh, dan lain-lain
• memberus gigi selepas memakan makanan / minuman di atas atau menggunakan penyedut minuman

Dengan melakukan gigi pelunturan Adalah Sebuah petua putihkan gigi Yang terpanjang ampuh. Walau bagaimanapun, bagi bahan-bahan seperti arang, baking soda, kulit oren, strawberi, kulit pisang, Shiva, cuka balsamic, dan lain-lain Kami tidak pernah mencuba diri saya, jadi kita tidak boleh memberi testimoni.

error: Content is protected !!