Petua nak Putihkan Muka dengan Cepat

Petua nak Putihkan muka dengan cepat terdapat banyak di internet, dan ternyata bengkoang adalah yang terbaik di antara mereka, mengapa?

Cuba untuk memberi perhatian kepada produk kecantikan yang dijual di pasaran, jika mereka mempunyai bengkoang material, maka produk ini akan berkhidmat untuk memutihkan atau mencerahkan muka, di samping mencegah penuaan pra-matang.

Semua orang mahu mempunyai muka putih, bersih dan bebas daripada jerawat. Terdapat banyak artikel di internet tentang bagaimana untuk memutihkan muka, tetapi sering terlalu banyak pilihan membuatkan kita keliru, yang mana satu untuk diikuti, yang mana paling mujarab dan selamat.

Faedah Bengkoang untuk memutihkan muka

Petua nak Putihkan Muka dengan CepatBengkoang adalah bahan semula jadi yang mudah untuk mencari di pasaran dan juga tanpa kesan sampingan. Bengkoang mempunyai Latin nama Pachyrhizus erosus dan termasuk dalam keluarga kekacang Fabaceae. Tumbuhan ini berasal dari Amerika. Selain berguna untuk memutihkan muka, bengkoang adalah ubi yang sedap kerana ia adalah Ringan, manis, tekstur rangup dan menyegarkan. Selain boleh dimakan mentah, bengkoang juga boleh digunakan dalam tumis untuk berkhidmat sebagai ulam.

Banyak syarikat kosmetik menggunakan ekstrak bengkoang untuk produk kecantikan. Ini membuktikan bengkoang telah diuji dan terbukti memberi manfaat untuk memutihkan dan mencerahkan muka.

Bengkoang untuk manfaat kecantikan adalah :

1. Menghilangkan Noda Hitam Bekas Jerawat

Jerawat adalah musuh besar untuk kecantikan. Sudah pulih masih meninggalkan parut hitam yang mengganggu prestasi. Bengkoang mengandungi pachyrhizon, rotenon, vitamin B1 dan vitamin C boleh membantu membuang noda hitam parut jerawat.

2. Menyegarkan Kulit Muka

Mask bengkoang mempunyai kesan penyejukan kulit. Kerana ia sering juga dikenali sebagai serbuk sejuk. Fungsinya untuk kulit menjadikan kulit anda segar, dan membuat wajah kelihatan lebih santai.

3. Memutihkan Kulit

Mask semulajadi yang diperbuat daripada bengkoang telah lama percaya untuk mencerahkan dan memutihkan kulit. Sebagai bukti, kini semakin banyak produk kecantikan yang menggunakan bengkoang sebagai bahan utama produk pemutihan kulit.

4. Mencegah Penuaan

Bengkoang tinggi antioksidan begitu baik untuk kulit. Kandungan antioksidan yang tinggi dalam bengkoang berfungsi sebagai antipenuaan yang menjadikan kulit sentiasa kelihatan muda. Di samping itu, ia juga boleh mencegah kedutan.

Mengapa memilih Bengkoang untuk memutihkan dan mencerahkan muka?

Kerana Bengkoang mengandungi khasiat yang bermanfaat untuk kesihatan dan kecantikan, iaitu:

• Bengkoang adalah salah satu sayur-sayuran dengan kandungan kalori yang sangat rendah, ia hanya mempunyai 35 kalori per 100 gram. Walau bagaimanapun, phyto-nutrien yang berkualiti tinggi, terdiri daripada serat pemakanan, anti-oksidan, beberapa mineral dan vitamin.

• Bengkoang adalah salah satu sumber terbaik serat, terutamanya sumber yang sangat baik Oligofruktosa inulin, serat larut. Bengkoang menyediakan 4.9 mg atau 13% daripada gentian. Inulin adalah karbohidrat lengai manis tetapi sifar kalori. Bengkoang bertindak ke atas metabolisme dalam tubuh manusia yang sesuai untuk pesakit kencing manis.

• Seperti dalam radishes, ubi segar yang kaya dengan vitamin C; menyediakan kira-kira 20.2 mg atau 34% daripada cadangan harian vitamin C per 100 g. Manfaat vitamin C adalah larut dalam air ke dalam anti-oksidan yang kuat untuk membantu mencegah badan daripada radikal bebas yang berbahaya, dengan itu menawarkan perlindungan dari kanser, keradangan, dan virus.

• Bengkoang juga mengandungi beberapa nilai vitamin B complex seperti folat, riboflavin, pyridoxine, asid Pantothenic, dan thiamin.

• Bengkoang juga menyediakan beberapa mineral sihat penting seperti magnesium, tembaga, besi dan mangan.

• Bengkoang menyediakan kira-kira 16 peratus daripada keperluan harian asid folik.

Dalam kandungan vitamin C bengkoang, memberi rangsangan kepada sel-sel kulit untuk menjana semula, jadi sel-sel kulit mati digantikan dengan yang baru. Mask bengkoang ditambah rempah asli dan minyak zaitun serta boleh digunakan untuk berehat kulit muka selepas aktiviti luar. Jadi manfaat bengkoang, sangat melengkapkan ini boleh diperolehi dengan penggunaannya secara tetap.

Itulah sebabnya bengkoang sentiasa untuk bahan-bahan kosmetik yang terbaik.

Cara Nak Memutihkan Muka untuk Mask Bengkoang

cara nak putihkan muka dengan cepatSelain bengkoang, sebenarnya terdapat banyak bahan-bahan semula jadi yang lain yang boleh digunakan sebagai Masker untuk memutihkan muka. Sebagai contoh terdapat topeng avokado, beras, tomato, madu, pisang, betik dan lain-lain. Malah terkini begitu popular adalah topeng putih telur. Walau bagaimanapun, topeng bengkoang tidak boleh diganti. Oleh itu kegunaan bengkoang adalah tak diragukan mengenainya. Dan sudah tentu, setiap bahan mempunyai sifat yang berbeza.

Selain manfaat mask buatan sendiri bengkoang lebih baik kerana ia tidak menyebabkan kesan sampingan jika dibandingkan dengan produk kilang secara purata mempunyai bahan kimia bercampur-campur.

Mask bengkoang adalah resipi asli yang telah terbukti diamalkan untuk rawatan kecantikan kulit terutama muka. Lama sebelum dia menemui losyen dan pemutihan krim muka, topeng muka semula jadi bengkoang sudah popular, terutamanya di kalangan wanita bangsawan purba.

Bagaimana Membuat Masker Bengkoang

Membuat masker bengkoang sendiri di rumah sebenarnya tidak terlalu sukar. Cuma ramai yang malas untuk pemikiran rumit. Walaupun ia memerlukan sedikit usaha, hasilnya yang penting adalah lebih baik dan tanpa kesan sampingan.

cara nak putihkan mukaDalam pembuatan, bengkoang boleh dicampur dengan bahan-bahan semulajadi mujarab lain. Sebagai contoh, dengan madu asli, air mawar dan beras tepung.

Berikut adalah cara bagaimana untuk membuat masker bengkoang agak mudah :

1. Ambil bengkoang bersaiz sederhana, dikupas dan kemudian bilas dengan teliti.
2. Potong bengkoang kepada dua bahagian, kemudian dicincang/diparut.
3. Picit bengkoang parut dan menyimpan air di dalam mangkuk yang jelas.
4. Benarkan jus bengkoang selama satu jam sehingga tiada bahagian puih yang menyelesaikan seperti tepung.
5. Asingkan jus bengkoang dengan tepung di bahagian bawah muka. Flour adalah apa yang akan digunakan sebagai topeng atau serbuk sejuk.
6. Memohon mendakan tepung bengkoang pada topeng muka anda menggunakan berus.
7. Biarkan selama beberapa minit sehingga masker kering dengan sendirinya.
8. Bilas muka dengan air bersih dan kering dengan tuala yang lembut. Ingat, jangan gosok muka anda kerana ia akan menyhebabkan kerengsaan.

Demikianlah petua nak Putihkan muka dengan bengkoang. Buktikan diri anda manfaatnya dan cuba cara yang mudah untuk membuat mask bengkoang sendiri di rumah. Mungkin berguna.

error: Content is protected !!