Petua Hilangkan Demam

Petua Hilangkan DemamSebelum mengetahui petua hilangkan demam, anda harus tahu tentang apabila seseorang berkata demam, Bagaimana suhu badan seseorang dikatakan mempunyai demam? Kemudian bagaimana suhu demam pada bayi dan orang dewasa? Serta suhu badan yang normal orang dewasa dan kanak-kanak.

SUHU BADAN NORMAL

Pengukuran suhu badan menggunakan alat yang dipanggil termometer. Suhu badan adalah tanda / ukuran yang digunakan untuk menyatakan keupayaan badan untuk membuat pelarasan untuk memanaskan badan.

Memahami selok-belok suhu badan adalah sangat penting, kerana tindak balas badan terhadap penyakit yang paling biasa bermula dengan perubahan dalam suhu badan, yang paling biasa ialah demam.

Oleh itu, kita perlu tahu bagaimana suhu badan yang normal, dan suhu badan yang tidak normal bagaimana supaya kita boleh menjangka penyakit ini dan segera mendapatkan rawatan.

Berapa suhu badan yang normal pada manusia? Itulah yang sering ingin tahu apabila seseorang itu saat dewasa atau kanak-kanak yang mempunyai masalah pada suhu badan, terutamanya apabila demam atau menggigil. Ramai yang keliru sama ada ia termasuk suhu badan yang tinggi atau demam masih berada di tahap normal.

Berikut adalah saiz purata suhu badan normal mengikut kumpulan umur :

  • Normal suhu badan kanak-kanak = 36,3-37,7 darjah Celsius
  • Normal suhu badan bayi = 36,1-37,7 darjah Celsius
  • Dewasa normal suhu badan = 36,5-37,5 darjah Celsius

Suhu badan yang normal boleh berubah – perubahan sepanjang hari. suhu badan yang rendah berlaku terutamanya pada waktu pagi, suhu badan boleh meningkat sehingga 0.6 darjah Celsius pada sebelah petang. Suhu badan juga boleh terjejas oleh aktiviti harian, seperti semasa latihan dalam cuaca panas, suhu badan boleh meningkat sebanyak 0.6 hingga 1 darjah Celsius. Pada wanita yang ovulating megalami suhu badan boleh meningkat di atas nilai normal.
Suhu badan yang rendah di bawah nilai normal dipanggil hipotermia. Keadaan ini boleh berlaku apabila seseorang itu terdedah kepada cuaca sejuk yang berlebihan seperti berada dalam kesejukan terlalu lama, jangan gunakan pakaian panas manakala di tempat yang sejuk, atau selepas jatuh ke dalam kolam atau ke dalam air sejuk.

Ketika suhu badan yang sangat rendah atau hipotermia dengan suhu di bawah 35 darjah Celsius boleh menyebabkan bahaya yang mengancam nyawa, kerana suhu yang rendah boleh menyebabkan kelembapan dalam kerja-kerja sistem saraf, sistem pernafasan dan sistem peredaran darah.

Berapa Suhu Demam Bayi dan Dewasa?

Demam adalah peningkatan suhu badan melebihi 37.5 darjah Celsius. Demam disebabkan oleh perubahan dalam badan sensor haba yang disebabkan oleh toksin dikeluarkan kuman (seperti dalam demam kepialu atau penyakit demam kepialu). Demam sebenarnya adalah tanda-tanda tindak balas sistem imun terhadap penyakit.

  • Suhu demam di kalangan orang dewasa adalah 39.4 darjah Celsius atau lebih
  • Suhu demam di kalangan bayi dan kanak-kanak adalah 38 darjah Celsius atau lebih, ia adalah dinasihatkan untuk diperiksa oleh doktor.

Suhu badan yang tinggi yang terus akan membawa kepada dehidrasi yang teruk yang boleh menyebabkan kerosakan kepada organ, dan kanak-kanak itu mungkin berisiko untuk menyebabkan sawan demam. Oleh itu, keadaan ini memerlukan rawatan perubatan dengan segera.

Petua Hilangkan Demam Secara Semulajadi

Beberapa usaha perlu dibuat untuk menurunkan suhu yang tinggi atau sekurang-kurangnya mengelakkan kesan berbahaya suhu badan tinggi, antara lain :

  • Minum banyak air, sama ada air atau jus buah-buahan.
  • Perbanyak makan buah-buahan yang mengandungi air, seperti Semangka, tembikai, timun, pear, epal, dan sebagainya.
  • Kompres dengan tuala yang direndam dalam air suam, boleh dilatakkan di dahi atau di ketiak.
  • Mengatur bilik supaya udara mengalir dengan lancar.
  • Berehat mengelakkan aktiviti fizikal yang berat.

Jika usaha di atas masih tidak boleh menurunkan suhu badan sehingga normal, bahkan ia juga boleh digunakan perubatan mengurangkan demam (baca: Demam Dadah) boleh didapati secara meluas di farmasi atau kedai ubat.

Tetapi jika suhu badan masih tinggi juga selepas anda mengambil ubat demam, kemudian segera berjumpa dengan doktor, untuk mendapatkan rawatan yang betul dan pantas.

error: Content is protected !!