Petua dan Cara Nak Hilangkan Sakit Kepala

Petua hilangkan sakit Kepala boleh dilakukan jika anda tahu Punca sakit Kepala pertama. Supaya rawatan yang sesuai boleh disasarkan dan segera hilang sakit kepala. rawatan sakit kepala dilakukan dengan maksud ria kepada gejala yang dialami dan oleh sebab, kerana tidak semua jenis sakit kepala boleh dirawat dengan mengambil ubat sakit kepala sahaja.

Anda perlu tahu bila untuk datang berjumpa doktor apabila sakit kepala menyerang anda. Berjumpa doktor untuk mendiagnosis masalah kesihatan yang menyebabkan sakit kepala jika :

• Sakit kepala tidak reda walaupun anda telah mengambil ubat penahan sakit yang boleh dibeli dari farmasi.
• jika anda merasa kurang sihat di antara serangan sakit kepala.
• Sakit kepala yang teruk bahawa ia mengganggu aktiviti harian.
• Sakit kepala yang teruk disertai dengan gejala-gejala lain seperti kesukaran melihat, bercakap atau berjalan, rasa kebas, sakit leher dan pengsan.

Biasanya doktor akan mencadangkan pemeriksaan lengkap untuk menentukan punca sakit kepala anda. Terdapat beberapa ujian lanjut yang boleh dilakukan jika selepas menjalankan pemeriksaan fizikal, punca sakit kepala masih tidak diketahui. Beberapa ujian lanjut yang boleh dilakukan adalah ujian air kencing, ujian darah, imbasan CT dan imbasan MRI. Selain itu, kita juga boleh melakukan ujian untuk membantu mendiagnosis keradangan, kecederaan, atau tumor otak adalah dengan electroencephalogram (EEG).

Rawatan sakit kepala ketegangan

Petua dan Cara Nak Hilangkan Sakit KepalaApabila mengalami sakit kepala ringan atau anda tidak tahu punca sakit kepala, cuba memberikan ubat OTC ubat penahan sakit seperti ibuprofen, parasetamol dan aspirin, boleh mengatasi sakit kepala ketegangan seketika.

Selain itu, beberapa terapi alternatif juga boleh dilakukan untuk mengurangkan tekanan, yang adalah seperti berikut :

• terapi tingkah laku kognitif adalah terapi di mana pesakit diajar untuk menguruskan tekanan yang boleh mencetuskan sakit kepala ketegangan.
• Massage.
• Meditasi.
• latihan Relaxation.

Rawatan Migrain

Migrain adalah sakit kepala berdenyut, biasanya berlaku dalam tempoh 4 hingga 72 jam. Migrain adalah penyakit keturunan. Secara umumnya memberi kesan kepada orang yang berumur 40 tahun ke atas, tetapi tidak menolak juga boleh berlaku pada kanak-kanak.

Berikut adalah beberapa ubat migrain untuk mencegah serangan tambahan dan melegakan gejala-gejala :

• Ambil ubat penahan sakit preskripsi atau ubat-ubatan yang telah ditetapkan oleh doktor sebagai contoh gabapentin, atenolol atau metoprolol.
• Bertenang di dalam bilik gelap dan tenang.
• Compress leher atau kepala dengan air sejuk atau suam.
• Kurangkan minum kafein dan melakukan urutan.

Anda perlu tahu bahawa anda mengalami pencetus migrain dan mengelakkan mereka sakit kepala.

Rawatan sakit kepala kelompok

Ubat sakit OTC tidak berkesan untuk sakit kepala kelompok. Jenis sakit kepala muncul tiba-tiba dan boleh reda dengan cepat.

Ada beberapa langkah yang boleh membantu mengatasi sakit kepala kelompok, iaitu :

• Menggunakan semburan hidung triptan ditetapkan oleh doktor, seperti sumatriptan atau zolmitriptan. Ubat ini disembur ke dalam hidung.
• Mengambil ubat pencegahan.
• Menyedut 100 peratus oksigen menggunakan topeng.
• Menggunakan menyuntik ubat-ubatan seperti sumatriptan reda dengan cepat apabila serangan melanda.

Rawatan sakit kepala Rebound

Sakit kepala rebound sering dialami oleh orang-orang yang terlalu kerap mengambil ubat tahan sakit, ia boleh dikatakan ubat yang tidak berfungsi lagi.

Berunding dengan doktor anda untuk mengurangkan penggunaan ubat penahan sakit secara perlahan-lahan atau menghentikannya kerana ia adalah satu-satunya cara untuk mengatasi sakit kepala pemulihan yang disebabkan oleh penggunaan terlalu kerap ubat penahan sakit.

Walau bagaimanapun Petua menghilangkan sakit kepala yang paling berkesan adalah untuk mengetahui sebab yang pertama. Atau jika ia telah mengambil ubat tahan sakit beberapa kali masih tidak hilang penyakitnya, tidak lama lagi datang berjumpa doktor untuk mengelakkan penyakit yang serius.

error: Content is protected !!