Petua dan Cara Nak Hilangkan Kelemumur

Cara hilangkan kelemumur secara semula jadi diperlukan bagi semua orang yang sayang kepada rambutnya. Rambut yang sihat adalah keinginan semua orang, kedua-dua wanita dan lelaki. Malah bagi wanita, rambut adalah seperti sebuah mahkota. Sudah tentu, mahkota adalah berharga dan perlu dilindungi.

cara nak menghilangkan kelemumurPada asasnya rambut sudah mempunyai pertahanan diri sendiri untuk kuat dan sihat. Tetapi lama-kelamaan, umur, aktiviti, gaya hidup, dan kandungan makanan yang kita makan kadang-kadang menjejaskan kesihatan rambut yang menyebabkan masalah rambut, satu daripadanya adalah seperti kelemumur. Jika rambut anda kelemumur, anda tidak perlu bingung kerana ada cara untuk menghilangkan kelemumur secara semula jadi.

Kelemumur sering menjadi satu masalah yang menjengkelkan bagi pesakit. Selain membuat penampilan kurang keyakinan, kelemumur juga menyebabkan gatal-gatal tidak selesa pada kulit kepala. Sesungguhnya ini akan mengganggu aktiviti harian.

Apakah kelemumur?

Kelemumur adalah lapisan kulit mati di kepala mengelupas. Kelemumur bukan kotoran akibat pencemaran udara.

Kelemumur tidak berbahaya kerana ia tidak berjangkit dan boleh dikatakan bahawa masalah yang munasabah. Walau bagaimanapun, disebabkan kerap menggaru kulit kepala anda, anda mungkin mengalami keguguran rambut sementara. Selain kelemumur itu juga boleh menyebabkan rasa malu untuk kebersihan kurang kagum mengekalkan dan kesihatan.

Punca Kelemumur Adalah

Punca kelemumur adalah perkara-perkara pelbagai seperti :

1. Pendedahan kepada cahaya matahari untuk jangka masa yang panjang boleh membuat rambut kering dan menyebabkan kelemumur. Ini berlaku kerana kulit kepala menjadi kering, kulit dan kemudian berkumpul dalam rambut.
2. Penggunaan yang berlebihan syampu, bilas syampu kurang bersih (air yang digunakan untuk membilas rambut apabila mencuci kurang meluas)
3. Cendawan
4. Sebum atau lemak di bawah kulit kepala secara berlebihan
5. Penyakit tertentu, dan lain-lain

Petua Hilangkan Kelemumur

Bagi anda yang mempunyai kelemumur sila cuba beberapa cara nak hilangkan ketombe secara semula jadi di bawah ini. Terdapat sekurang-kurangnya lima bahan-bahan semula jadi untuk menghilangkan kelemumur pada rambut tanpa kerosakan kesihatan kulit kepala dan rambut anda.

1. Minyak zaitun
Bahan-bahan semula jadi anda boleh membeli bahan-bahan dapur di pasar raya. Bagaimana untuk menggunakan rasa minyak zaitun dan sapukan pada kulit kepala, urut perlahan-lahan ia berbuat juga demikian. Selepas itu, biarkan selama 30 minit, kemudian basuh seperti biasa untuk membersihkan rambut anda.

2. Daging dari aloe vera
Aloe vera adalah sejuk dan menyuburkan kulit kepala anda. Bagaimana untuk menggunakan oleh melicinkan daging aloe secukup rasa, kemudian gosokkan pada kulit kepala anda. Biarkan selama 15 minit dan langkah terakhir yang membersihkan rambut dengan syampu seperti biasa.

3. Limau Nipis dan santan
Kedua-dua campuran bahan-bahan semula jadi terbukti cukup berkesan untuk menghapuskan kelemumur. Bagaimana untuk menggunakan adalah dengan mencampurkan jus lemon dan santan segar, masing-masing dengan dos 100 ml. Setelah sebati dan kemudian sapukan pada kulit kepala anda sama rata ketika melakukan urut perlahan-lahan. Selepas itu pertama biarkan selama 30 minit kemudian basuh dengan syampu seperti biasa.

4. Salt
Bagaimana untuk menghilangkan kelemumur dengan garam iaitu dengan membasahkan rambut dan kulit kepala pertama dan kemudian taburkan garam secukup rasa seluruh kulit kepala anda. Selepas itu, anda boleh meggosok-menggosok garam perlahan-lahan. Langkah trakhir iaitu menggunakan syampu bilas sehingga bersih.

5. Minyak Almond/Minyak Badam
Untuk menggunakan minyak badam, anda boleh memohon minyak badam pada kulit kepala sehingga sama rata. Selepas itu melakukan urutan lembut dan perlahan-lahan. Gunakan tuala untuk membalut di sekitar kepala, tetapi pertama tuala dicelup dalam air suam. Selepas itu basuh rambut anda menggunakan syampu.

Cuba melaksanakan salah satu cara hilangkan kelemumur di atas secara kerap untuk kelemumur cepat hilang. Selain menggunakan bahan-bahan semulajadi di atas, perkara yang paling penting untuk dilakukan adalah basuh dengan syampu anti-kelemumur sekali setiap 2 hari, bilas dengan air sehingga benar-benar bersih. Sudah pasti kelemumur akan hilang. Semoga beberapa tips kesihatan masa ini, boleh memberi manfaat kepada anda.

error: Content is protected !!