Kencing Manis Semasa Mengandung

Kencing manis semasa mengandung juga dikenali sebagai Gestational Diabetes, adalah satu keadaan di mana tahap gula dalam darah menjadi tinggi semasa mengandung, walaupun sebelum hamil ibu tidak pernah mengalami diabetes. Jenis kencing manis semasa kehamilan adalah disebabkan oleh perubahan dalam cara badan wanita bertindak balas terhadap insulin hormon semasa mengandung. Diabetes biasanya hilang selepas bersalin.

Kencing Manis Semasa MengandungWanita hamil yang mengalami kencing manis semasa mengandung mungkin akan terjejas dengan diabetes jenis 2 di kemudian hari. Itulah sebabnya semasa mengandung, wanita hamil perlu memberi perhatian kepada bahagian dan pemakanan dalam makanan yang diambil. Diabetes jenis ini biasanya hadir selepas 28 minggu kehamilan atau semasa trimester ketiga.

Semasa mengandung, peningkatan hormon dalam badan wanita hamil seperti progesteron, estrogen dan LACTOGEN plasenta. Peningkatan hormon ini membuat insulin tidak berfungsi dengan betul membuat gula darah akan meningkat. gula darah yang tinggi akan diambil oleh janin dan disimpan sebagai lemak di dalam badan. Hasilnya ialah janin tumbuh lebih besar di atas rata-rata.

Punca Kencing Manis Semasa Mengandung

Punca Kencing utama manis Semasa Mengandung kerana insulin tidak berfungsi dengan betul. Semasa mengandung, seorang wanita akan mengalami perubahan hormon (progesteron, estrogen dan plasenta LACTOGEN). Perubahan hormon kemudian menjejaskan tahap gula dalam darah dalam badan. Ia sebenarnya adalah satu perkara yang semula jadi, kerana gula dalam darah yang berlebihan akan dihantar kepada bayi supaya bayi boleh membesar dan berkembang.

Apabila gula darah meningkat, badan juga perlu menghasilkan lebih banyak insulin supaya glukosa ke dalam janin tidak berlebihan. Tetapi malangnya, majoriti wanita mengandung, insulin tidak dihasilkan dengan betul. Akibatnya, ibu mempunyai diabetis gestasi semasa mengandung dan bayi tumbuh unnaturally.

Terdapat beberapa faktor-faktor lain yang boleh meningkatkan peluang anda mempunyai diabetes gestasi. Faktor-faktor risiko untuk Kencing manis Semasa Mengandung termasuk :

• Umur lebih 25
• Sejarah keluarga yang mempunyai diabetes
• Obesiti sebelum mengandung
• cecair amnion berlebihan (Polihidramnios)
• Sejarah keguguran dan kelahiran mati yang tidak dapat dijelaskan
• Adakah mempunyai diabetis gestasi dalam kehamilan sebelumnya
• Mempunyai tekanan darah tinggi
• Pernah melahirkan bayi yang lebih dari 4 kg atau macrosomia sebelumnya.

Wanita hamil mempunyai risiko rendah untuk penyakit kencing manis semasa mengandung, jika anda tidak mempunyai faktor-faktor risiko di atas.

Risiko / Hazard Kencing manis Semasa Mengandung untuk Ibu dan Anak

Seorang ibu yang mempunyai diabetis gestasi semasa mengandung, dia mempunyai risiko mempunyai bayi dengan berat badan yang tidak normal, boleh menjadi berat badan berlebihan atau kurang.

Beberapa komplikasi lain juga boleh berlaku, contohnya bayi mempunyai mineral yang rendah dan gula darah rendah ketika dilahirkan. gangguan pernafasan sementara atau bayi mempunyai penyakit kuning.

Berat janin yang berlebihan juga boleh membawa kepada kemungkinan kecederaan sama ada ibu atau anak semasa bersalin. Biasanya, jika semasa hamil doktor dapat meramalkan saiz bayi anda, doktor anda akan mengesyorkan seksyen cesarean. Ini dilakukan untuk mengelakkan kecederaan semasa Persalinan.

Di samping itu, ibu-ibu semasa mengandung yang mengalami diabetes jenis ini juga cenderung risiko keguguran, kelahiran pra-matang dan preeclampsia. Diabetes gestasi menimbulkan risiko komplikasi kehamilan yang membahayakan wanita hamil dan bayi mereka. Risiko komplikasi untuk wanita hamil termasuk edema (bengkak), cecair amnion terlalu banyak, dan melahirkan seorang bayi yang lebih besar daripada saiz yang normal (macrosomia).

Selain ia adalah berbahaya untuk wanita hamil, kencing manis semasa mengandung juga berisiko untuk bayi termasuk penyakit kuning, gula darah rendah dan kesukaran bernafas ketika lahir.

Diabetes semasa hamil yang tidak dirawat atau tidak terkawal, boleh menyebabkan masalah kepada bayi, seperti:

1. Bayi mempunyai berat badan yang besar kerana dia terpaksa membuat insulin tambahan untuk mengawal gula dalam darah yang tinggi, supaya simpanan lemak dan rangkaian yang besar. Ini boleh membuat proses bersalin sukar dan sering mesti dihantar melalui pembedahan.
2. Bayi mungkin mempunyai gula darah yang rendah (hipoglisemia) selepas dilahirkan kerana tahap insulin beliau yang tinggi
3. Beberapa kajian menunjukkan bahawa bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang mempunyai kencing manis semasa mengandung, lebih berisiko diabetes jenis 2 dan obesiti dalam kehidupan dewasa.
4. Masalah pernafasan.

Bagaimana Gestational Diabetes Symptoms dan Pencegahan

Diabetes gestational biasanya tidak mempunyai gejala sama sekali. Jika ada, maka tanda-tanda yang sangat ringan dan sering dikaitkan dengan keadaan semula jadi semasa mengandung. Tahap darah gula / glukosa akan kembali normal selepas bersalin.

Gejala yang mungkin timbul adalah :

• Penglihatan kabur
• Keletihan
• jangkitan yang kerap di kawasan luka, kulit dan faraj
• Kerap membuang air kecil
• loya muntah
• Rasa dahaga
• Penurunan berat badan, walaupun selera makan meningkat

Seperti yang dinyatakan di atas, bahawa penyakit kencing manis semasa mengandung biasanya tidak mempunyai gejala sama sekali, jadi ia mengambil proses ujian dan pemeriksaan pada semua wanita hamil untuk mengesan penyakit ini.

Penyakit kencing manis dalam kehamilan berlaku dalam kira-kira 2-5% daripada semua kehamilan. Kencing manis Semasa Mengandung bersifat sementara dan boleh meningkatkan atau hilang selepas bersalin. Diabetes gestasi boleh disembuh, tetapi memerlukan pengawasan perubatan berhati-hati semasa mengandung.

Walaupun Kencing manis Semasa Mengandung Adalah sementara, jika tidak ditangani dengan baik boleh membahayakan kesihatan janin atau ibu.

Menangani dan Mencegah Kencing Manis Semasa Mengandung

Bagaimana untuk berurusan dengan diabetes semasa hamil adalah untuk sentiasa memeriksa tahap gula dalam darah di kalangan wanita hamil untuk sentiasa normal. Setiap sebelum makan, wanita hamil perlu lakukan ujian gula dalam darah dengan ujian glukosa darah. Dengan penegecekan setiap hari, maka paras gula dalam darah akan sentiasa dikekalkan dalam had normal.

Tujuan proses ini adalah untuk mengekalkan tahap gula dalam darah normal semasa mengandung. Ia adalah untuk memastikan bahawa ibu dan anak dalam kandungan tetap sihat.

• Memeriksa bayi rutin
Semak dengan kesihatan ibu dan ginekologi kerap semasa kehamilan. Memantau kandungan untuk memeriksa saiz dan kesihatan janin.Lakukan ujian ringan tidak menyebabkan tekanan dan kesakitan untuk ibu dan bayi, seperti menggunakan mesin elektronik yang boleh mendengar denyutan jantung bayi dalam rahim, sehingga doktor boleh tahu sama ada keadaan janin yang sihat.

• Diet
Cara terbaik untuk meningkatkan kualiti diet wanita hamil adalah makan pelbagai makanan yang sihat. Semak setiap label makanan dan berunding dengan seorang doktor untuk menentukan diet yang betul untuk kehamilan.Secara umum, wanita yang didiagnosis dengan diabetes semasa hamil perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut :
– Jangan makan terlalu banyak lemak dan protein
– Isikan karbohidrat dengan makanan yang mengandungi buah-buahan dan sayur-sayuran, dan karbohidrat kompleks (roti, bijirin dan beras)
– Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi gula, seperti soft-drink, jus buah-buahan, dan sebagainya.

• Kehamilan Gymnastics
Lakukan senaman ringan kerana baik untuk ibu mengandung, seperti gimnastik mengandung. Ini adalah sangat berguna untuk kedua-dua (ibu dan anak), sambil mengekalkan tahap glukosa dalam darah masih normal.

Berunding dengan doktor anda mengenai paras glukosa dan kencing manis semasa mengandung, untuk memastikan bahawa anda dan janin dalam rahim kekal sihat.

error: Content is protected !!