Cara nak Menghilangkan Jerawat dengan Cepat

Ramai orang mencari Bagaimana Cara hilangkan jerawat dengan cepat, kerana jerawat adalah benar-benar mengganggu penampilan. Malah, sering sakit dan pedih.

Jerawat sebenarnya terdapat banyak cara yang anda boleh memohon. Mula melihat doktor kulit, rawatan salun mahal sehingga rawatan sendiri di rumah. Walaupun sering dianggap hasil yang lama dan rumit, tetapi bagaimana untuk menghilangkan jerawat secara semulajadi oleh saya (secara peribadi) lebih selamat dan pasti hasilnya sangat memuaskan sekali.

Keputusan sebenar menghapuskan jerawat dengan cara yang semulajadi yang juga tidak terlalu lama, hanya perlu kesabaran. Menurut pengalaman orang yang telah mencuba cara-cara di bawah, Hilang jerawat hanya dalam tempoh satu bulan sahaja. Well bagi anda yang berminat, berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan jerawat secara semulajadi yang boleh dibicarakan.

1. Madu
cara-hilangkan-jerawat-dengan-Masker-MaduSemua orang perlu tahu faedah besar madu untuk kesihatan. Siapa sangka, sebagai tambahan kepada manfaat kesihatan ternyata menjadi madu juga boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat degil.

Madu diperkaya dengan kandungan yang tinggi anti-bakteria dan antioksidan yang dikatakan boleh membasmi jerawat, menghilangkan kedutan, dan juga secara semula jadi melembapkan kulit.

Bagaimana cara untuk menghilangkan jerawat dengan madu adalah :

– Pilih madu asli, madu palsu jangan
– Sapukan madu untuk muka, jangan lupa untuk membersihkan muka anda dengan air suam sebelum madu digunakan (supaya liang-liang kulit yang terbuka)
– Benarkan masa selama setengah jam, kemudian bilas dengan air sejuk.

2. Lemon dan Limau Nipis
cara menghilangkan jerawat dengan lemon dan limau nipisLemon dan limau nipis kedua-duanya boleh menghilangkan jerawat. Hanya dua jenis oren adalah sakit sedikit apabila digunakan untuk muka, kerana kandungan asid dalam buah-buahan yang sangat tinggi.

Limau nipis dan lemon sebenarnya masih keluarga dengan buah-buahan sitrus. Perbezaannya ialah kedua-duanya mempunyai rasa yang lebih masam daripada sitrus yang lain.

Bagaimana cara menghilangkan jerawat dengan limau nipis dan lemon adalah :

– Belah dalam dua bahagian lemon atau limau Nipis, kemudian gosok perlahan-lahan ke seluruh muka yang mempunyai jerawat
– Jika anda mempunyai jerawat cystic (jerawat besar), kemudian gunakan lemon perasan atau Nipis sahaja, kerana jika anda menggosok, jerawat cystic akan meletup dan menyebabkan kecederaan.

3. Tomato
cara hilangkan jerawat dengan TomatTomato juga baik untuk mengubati jerawat secara semula jadi. Ramai orang fikir tomato adalah jenis sayur-sayuran. Malah, tomato yang masih salah satu daripada buah-buahan. Ia terkenal sebagai sumber vitamin C dan E yang tinggi adalah baik untuk merawat kulit.

Selain menghapuskan jerawat, tomato juga baik untuk bintik hitam mengatasi parut jerawat degil. Mari Buktikan sekarang!

Cara hilangkan jerawat dengan tomato, yaitu :

– Haluskan 1-2 tomato segar dalam pengisar, kemudian gunakan topeng tomato ke permukaan muka.
– Biarkan selama 30 minit, kemudian bilas dengan air suam.

4. Es batu dilakukan dengan Honey + Lemon + air steril
cara hilangkan jerawat dengan es batukiub ais ini sejuk boleh melegakan keradangan jerawat. Tetapi Ketulan ais digunakan untuk menyembuhkan jerawat tidak kiub ais biasa, tetapi diperbuat daripada jus lemon dicampur dengan madu dan air steril, dan kemudian dibekukan dalam peti sejuk. kiub ais khas terbukti cukup berkesan untuk mengatasi jerawat meradang, terutamanya jerawat batu. Sifat ais sejuk, boleh membantu mengempeskan jerawat tanpa menyebabkan sebarang kecederaan.

Cara semula jadi untuk menghilangkan jerawat dengan kiub ais, iaitu :

– Tampal kiub ais khas yang telah dibuat lebih awal untuk muka berjerawat, jika anda mahu keputusan maksimum, meletakkan ais ke dalam jerawat Hingga kulit mati rasa

5. Timun
cara hilangkan jerawat dengan timunSudah ramai yang menggunakan timun sebagai topeng muka. Buah ini diperkaya dengan bahan anti-radang yang tinggi yang boleh menghalang rasa sakit yang disebabkan oleh jerawat. Di samping itu, dengan menggunakan rutin timun topeng juga boleh membantu mencerahkan kulit secara semula jadi.

Cara cepat menghilangkan jerawat dengan timun adalah :

– Slice timun tipis dan kemudian melekat pada muka
– Boleh juga dihaluskan timun dalam pengisar, kemudian gunakan topeng timun pada seluruh muka, biarkan duduk 30-60 minit
– Bilas dengan air sejuk sehingga bersih.

6. Alkohol 70%
cara hilangkan jerawat dengan alkoholLembapkan kapas dengan 70% alkohol dan sapu pada muka berjerawat, setiap kali anda pulang ke rumah dari luar. Kaedah ini amat berkesan untuk merawat jerawat kerana alkohol termasuk disinfectan Yang membunuh kuman-kuman yang menyebabkan jerawat.

 

Langkah-langkah untuk mencegah jerawat tidak muncul semula adalah kita harus mempunyai gaya hidup yang sihat untuk hormon stabil. Sebagai contoh, dengan berjoging senaman, makan makanan yang sihat dan berkhasiat, mendapat tidur yang cukup, dan mengelakkan tekanan.

Itulah beberapa Cara nak Menghilangkan Jerawat dengan Cepat. Mungkin berguna dan selamat datang untuk cuba di rumah.

error: Content is protected !!