Cara Hilangkan Bau Ketiak dan Bau Badan

cara hilangkan bau ketiak dan bau badan

Bagaimana Cara Hilangkan Bau Ketiak dan Bau Badan? Sebelum mengetahui bagaimana caranya, anda perlu tahu punca bau badan atau bau ketiak lebih dahulu.

Bau ketiak boleh menjadi masalah besar, terutamanya pada seseorang yang mempunyai kecenderungan untuk mudah berpeluh. Punca ketiak bau kerana peluh berlebihan dan tidak dibersihkan. Sedikit peluh, bau boleh mengganggu. Antara punca-punca bau ketiak adalah faktor makanan, hormon dalam badan, dan juga boleh menjadi tidak seimbang dalam diet. Ia juga boleh disebabkan oleh sel-sel kulit mati digabungkan dengan bakteria di bahagian ketiak.

Berikut ini adalah tips cara hilangkan bau ketiak dan bau badan dengan bahan semulajadi :

1. Dengan menggunakan deodoran. Bagaimana untuk menghilangkan bau ketiak menggunakan deodoran paling kerap dilakukan kerana proses ini segera, tetapi hasilnya tidak boleh menjadi kekal. Anda boleh menggunakan produk deodoran kini boleh didapati secara meluas di pasaran. Pilih produk yang berkualiti dan sesuai dengan badan anda.

2. Dengan menggunakan Limau Nipis. Kandungan dalam limau boleh membunuh bakteria yang menyebabkan bau badan. Limau juga boleh membantu meningkatkan PH kulit. Ia adalah sangat mudah, potong limau pada separuh dan sapukan pada ketiak anda, tunggu sehingga sedikit kering, kemudian basuh. Anda juga boleh menggunakan air limau nipis, cara adalah memerah beberapa titik limau nipis dan dicampur dengan daun sirih, kemudian sapukan di bahagian yang menyebabkan bau akibat peluh. Jangan lupa untuk bilas dengan air bersih selepas anda telah lakukan.

3. menggunakan cuka. bahan anti-bakteria dalam cuka ini dapat menahan pertumbuhan bakteria. Cuba sapukan sedikit cuka dicampur dengan sedikit air di ketiak dan kawasan berbau lain. Biarkan kering untuk beberapa lama dan kemudian bilas dengan teliti. Lakukan ini sebelum tidur dan membersihkan apabila anda bangun pada waktu pagi.

4. Air dan mawar. bunga ros yang indah di samping bentuk dan bau wangi, adalah ubat yang baik adalah untuk menghilangkan bau ketiak. Caranya mudah, campuran bunga ros dengan air, kemudian memerah. Sapukan air meningkat adalah di bawah lengan dan bahagian-bahagian badan anda berbau. Lakukan rutin sehingga bau ketiak anda dikurangkan.

5. Tomato Bubur. Tomato juga boleh menyembuhkan bau ketiak anda. Sediakan 1-2 tomato, dan kacau sehingga menjadi bubur. Sapukan bubur tomato di ketiak anda. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Lakukan perkara ini untuk beberapa minggu, pasti bau ketiak anda akan berkurangan.

6. Menggunakan lobak. Anda boleh mendapatkan lobak dalam pasaran tradisional atau pasar raya. Membuat jus lobak. Kemudian masukkan dalam botol kecil minyak wangi bekas. Sentiasa mengambil jus lobak hanya di mana anda pergi, dan ketiak semburan di saat-saat bau ketiak anda. Mudah, betul?

7. Mengekalkan kebersihan badan dengan lebih pancuran mandi dan memakai pakaian bersih. Salah satu punca ketiak aroma yang tidak menyenangkan adalah disebabkan oleh kehadiran bakteria dan sel-sel mati di ketiak. Elakkan ia sebagai contoh dengan mandi kerap dan memakai pakaian yang bersih dengan bahan-bahan cotton menyerap peluh.

8. Minumlah jumlah air Cukup. Jika anda minum air yang banyak, maka peredaran air dalam badan anda akan berjalan lancar. Air ini berguna untuk pengeluaran peluh sihat tanpa bau. Bandingkan bau peluh jika anda mengambil bahagian yang lebih besar daripada minuman lain selain air. Minum air sekurang-kurangnya lapan gelas sehari.

Anda boleh cuba salah satu daripada beberapa tips dan cara-cara Menghilangkan ketiak Bau and Body Odor di atas. Pastikan anda cuba dengan yang berdisiplin dan teratur.

Jika kerengsaan atau masalah kulit yang lain di ketiak anda, segera menghentikan penggunaan bahan-bahan tersebut dan berjumpa doktor.

Good luck, mudah-mudahan Bagaimana Cara Hilangkan Bau Ketiak dan Bau Badan dapat membantu untuk anda.

Incoming search terms:

cara putihkan muka dalam masa 3 hari
error: Content is protected !!